Als het misgaat
Op zoek naar een pleegmerrie
Het is de nachtmerrie van iedere fokker: problemen bij de geboorte. Overleeft de merrie of het veulen het niet, kijk dan op de Facebookpagina van de Veulencentrale of van Moederloze veulens en veulenloze moeders. Hier kun je proberen adoptie te regelen. Gaat het om een pleegmerrie die zelf haar veulen heeft verloren, vraag dan wel door wat de reden was. Bij verdenking van ziekten kun je er beter geen veulen bij plaatsen. Maak vooraf goede afspraken en zet deze op papier. Er zijn opvangplaatsen waar meerdere moederloze veulens samen worden geplaatst.
Geef je veulen een goede start
Als de merrie geen biest geeft of komt te overlijden, geef je veulen dan binnen een paar uur na de geboorte een spuit Pavo KickStart. Door twee spuiten Pavo KickStart binnen de eerste 24 uur na de geboorte te geven, geef je de immuniteit van je veulen een snelle en makkelijke boost!
Een andere oplossing is een pleegmerrie die geen veulen heeft gehad, maar na een speciale behandeling melk geeft. Acceptatie van een pleegveulen verloopt hierbij meestal beter.
Dierenkliniek Dennenoord in Duizel, vlakbij Eindhoven, heeft in het geboorteseizoen veertig van zulke merries klaarstaan. Zij mogen na de adoptie tot het afspeenmoment met de fokker mee naar huis, zodat het veulen in de eigen omgeving opgroeit. Het is wellicht prijzig, maar het voordeel hiervan – ten opzichte van iedere twee uur de fles geven – weegt daar zeker tegenop. Bovendien krijgt het veulen zo een sociale, ‘paardwaardige’ opvoeding.
Lees ook ons artikel met 5 tips over wat te doen bij een moederloos veulen.
Tip!
Komt het veulen te overlijden? Bewaar dan de nageboorte. Dit is belangrijk als je een moederloos veulen aan jouw merrie wilt koppelen. Je kunt het veulen dan insmeren met de nageboorte, waardoor de merrie denkt dat het haar eigen veulen is.
Als je merrie geen biest geeft
Het kan zijn dat de merrie op een of andere manier geen biest kan geven. Als het mogelijk is, probeer dan de merrie te melken en de biest met een papfles aan te bieden aan het veulen. Lukt dat niet dan kun je contact opnemen met de biestbank. Als laatste optie heeft Pavo een S.O.S kit, met daarin biest die je zelf kunt aanmaken en geven met de papfles. Het is belangrijk om in dit geval altijd contact op te nemen met de dierenarts. Die kan je adviseren over de hoeveelheid en frequentie.
Daarnaast heeft Pavo ook Pavo Colostrum, kunstbiest. Dit zit in de S.O.S. Kit, maar is ook los verkrijgbaar.