Ruwvoer: wat is
het eigenlijk?

kuilvoer

Hooi

Stro

Verschillende soorten ruwvoer voor paarden

Gras

Bietenpulp

Grasbrok

Dit is waarom ruwvoer zo belangrijk is voor je paard

  1. Kauwen. Continue kleine beetjes eten is het natuurlijke gedrag van een paard; daar zijn hun lichamen in de basis op ingericht. Het is een absolute must.
  2. Alleen door te kauwen maakt je paard speeksel aan. Hierdoor glijdt het voedsel makkelijker naar binnen en wordt het zure maagsap geneutraliseerd wat maagzweren helpt voorkomen.
  3. Vezels voeden de darmbacteriën en zijn de belangrijkste energiebron voor een paard.

Bekijk de animatie

Vraag/Antwoord

Wat is het verschil tussen hooi en kuilvoer?

Het grootste verschil tussen hooi en kuilvoer wordt veroorzaakt door de duur van drogen op het land en of het wel of niet in folie is gewikkeld. De meeste mensen denken dat hooi een hoger vezel- en suikergehalte bevat dan kuilvoer en juist een lager eiwitgehalte. Uit duizenden ruwvoeranalyses van Pavo blijkt hier in de praktijk echter weinig verschil in te zitten.


De leeftijd van het gras bij maaien en het tijdstip van maaien zijn – zowel bij hooi als kuilvoer – bepalend voor de voedingswaarden. In de volksmond wordt er vaak gesproken van een ‘vroege’ en ‘late’ snede. Bij een late snede is het merendeel van de suikers al door de plant verbruikt om te groeien. Voor paarden die gevoelig zijn voor suikers raden we dan ook aan om op zoek te gaan naar een late snede en dat ’s ochtends gemaaid is.

Let op: Koeienkuil is iets heel anders dan voordroogkuil en is door de structuur, zuurtegraad en het suiker- en eiwitgehalte absoluut niet geschikt voor paarden!